Supermarktketen miskent introductie maaltijdbezorgers als ‘afgeleide formule’

21-01-2025 | afgeleide formule, instemmingsrecht, rechtspraak

In januari 2025 wees de Rechtbank Noord-Holland vonnis in een rechtszaak tussen een supermarkt-franchiseorganisatie en de vereniging van franchisenemers van de betreffende supermarktformule.

De Rechtbank behandelt (met name) twee voor de rechtspraktijk relevante thema’s:

  • waarom de introductie van maaltijdbezorgers binnen de supermarktketen gold als ‘afgeleide formule‘; en
  • waarom de (vereniging van) supermarkt-franchisenemers in deze casus zich niet als ‘goed franchisenemer(s)‘ gedroegen met betrekking tot het voeren van onderhandelingen.

In een ander artikel is aandacht besteed aan de het ‘goed franchisenemerschap’ en de onderhandelingsplicht van franchisenemers. Dit artikel gaat over de ‘afgeleide formule’.

 

Introductie maaltijdbezorgers binnen supermarktketen is ‘afgeleide formule’, aldus de Rechtbank

De Rechtbank overweegt dat het door de supermarktketen doorgevoerde maaltijd-bezorg-concept kwalificeert als een ‘afgeleide formule’ als bedoeld in de Wet Franchise. Bij het maaltijdbezorg-concept is grotendeels sprake van dezelfde producten en de prijzen zijn vergelijkbaar. De extra dienst van ‘persoonlijke levering’ bij/aan de klant, acht de Rechtbank slechts een bijkomende serviceverlening, maar die vormt niet de essentie van het geleverde product: de essentie is en blijft volgens de Rechtbank de thuisbezorging van kant-en-klaarmaaltijden met grotendeels dezelfde producten als de producten die ook in de supermarkten van de franchisenemers worden verkocht.

De Rechtbank verklaart voor recht dat de franchisegever vóór de invoering van het thuisbezorg-concept instemming diende te vragen aan de franchisenemers op grond van de Wet Franchise. De franchisegever en de franchisenemers hadden namelijk géén overeenstemming bereikt over een drempelwaarde van de omzetderving – door introductie van het maaltijd-thuisbezorg-concept – voor de franchisenemers die geldt voor het in de Wet Franchise verankerde instemmingsrecht.

 

Tot slot

In de advocatenpraktijk van De Franchise Advocaat worden vele franchisegevers en franchisenemers juridisch ondersteund met vragen over onder meer de Wet Franchise en de procedure rondom de invoering van een ‘afgeleide formule’, drempelwaarden en instemmingsrecht van de franchisenemers. Heb je hier een vraag over, neem dan gerust contact op met franchiseadvocaat Jorg van de Peppel.

Lees de gehele uitspraak hier:

Rechtbank Noord-Holland, datum uitspraak 08-01-2025, datum publicatie 20-01-2025, ECLI:NL:RBNHO:2025:43

Over de auteur

Jorg van de Peppel
Advocaat bij De Franchise Advocaat. 

Met mijn kennis en ervaring denk ik voor franchisegevers en franchisenemers in juridische oplossingen voor hun franchiserecht vraagstukken.